Mine værktøjer
Du er her: Forside / Forårstræf 2014

Forårstræf 2014Bomærke


Forårstræf og generalforsamling i LØGUMKLOSTER 31/5 -1/6 2014

Af Kurt Borgkvist

 Klosterhallerne

Ni pragtfulde Rootes-biler og en enkelt Alfa Romeo med forventningsfulde passagerer deltog i år i klubbens Forårstræf, der kom til at stå i Kulturens tegn. 35 års bilhistorie fra de gode gamle dage var repræsenteret.

 

De fleste ankom til Klosterhallerne allerede fredag aften, hvor man blev installeret i campinghytter eller i medbragt Campingvogn med fortelt. Hytterne var annonceret til at kunne indeholde op til 6 personer, men egnede sig nok bedst til Snehvide og de 7 små dværge. Men pyt, vi var jo ikke troppet 19 personer op for blot at sove. Vejret var meget varmt under den lange tur ned til Danmarks Syd vestligste yderområde, hvor internetdækningen bar præg af den mentale afstand fra Københavnerområdet. Nu vel, vi og vore kære biler er jo opvokset i radioens barndom og vi klarer os glimrende med postkort og fyldepenne samt vore minder.

Senorita

Stor var beundringen, da en autotransporter fra Aarhus ankom efter 180 km kørsel med Hennings toprestaurerede Hillman Aero Minx Streamlined 2/3 seater Sports Coupe fra 1933 på ryggen. I løbet af weekenden blev bilen forsigtigt trillet ned og fik endda kørt adskillige hundrede meter ved egen hjælp rundt på sportscentrets små veje. Sådan en lille lukket bil kræver virkelig gymnastiske egenskaber og meget små spidse sko for en ”driver” at bestige, men Henning kunne lige akkurat indpasses i kabinen, klemt ned mellem taget, under rattet og med tåspidserne på de bittesmå pedaler.

 Enas gård 

Fredag besøgte vi Ena Pedersens lille lokale Vingaard og fik en spændende indføring i vindyrkning på vore breddegrader og der var arrangeret en lille smagning af 4 forskellige Rieslingvine for os i 2cl-medicinglas. Vi var jo trods alt motoriserede.

 Vinmark 

Da vi i samlet trop kørte hjem herfra, mødte vi i modgående retning egnens enlige Politibil, som faktisk vinkede til os!

Som det er tradition, samledes vi til grillstegning omkring en lånt Gasgrill, som ikke virkede. Nu var gode råd dyre. Først monteredes en fyldt ny gasflaske i stedet for den tomme. Det hjalp ikke! Herefter forsøgte adskillige tekniske genier at få monstrummet til at udspy flammer, medens lige så mange rødgrønne kvinder forsøgte at afrense risten til dens oprindelige udseende. Stadig kun en liden flamme i det ene hjørne! Vi fandt så nogle små havegrills, der kan gå på fast brændsel.

Grillmester

Pludselig fandt man teknikken med de små gnister og knapper på Gasgrillen og så kan det ellers være, at der blev bulder og flammer i dyret. Maden var reddet og den lidt blæsende aften rundede ud med hygge og snak.

 Grillaften

 

Lørdag morgen var der af vort medlem Ena Pedersen og Brian planlagt et fantastisk program.

Efter dejlig morgenmad i Kantinen (fra kl. 08:00 !) drog vi tidligt til Løgumkloster gamle Cistercienser Kloster, hvor vi blev mødt af en ægte, historisk Munk iført korrekt Munkedressing, med snor om maven og solbriller og en dejlig dyb stemme.

Munken

En virkelig spændende fortælling, rundvisning og gennemgang af hele området satte tankerne i gang. På samme tid gjordes der klar til den traditionelle Sønderjyske Ringridning på den tilstødende markedsplads.

Herfra sneglede kortegen sig videre til Tønder. Her var der en fyldt parkeringsplads med netop 10 ledige pladser, som ganske vist var reserveret det lokale lægehus, men lægehuset var jo lukket om lørdagen, havde Ena fundet ud af, så ….. !

Vi beså herefter Tønder Vandtårn indefra. Pragtfuld udsigt over hele Tønder by og marskområdet og med indlagt specialudstilling af den berømte møbeldesigner Hans J. Wegner, som tilfældigvis fyldte 100 år.

 2xWegner

 Lige noget for en samling kvalitetsbevidste nostalgikere som os.

Videre på byvandring i Tønder med de små velholdte gamle huse og brosten og til endnu et besøg, nu hos Drøhses Hus med Tønderkniplinger, antikviteter og en historisk gennemgang af udviklingen fra åbne ildsteder, over bilæggerovne til komfuret.

 Kniplinger 

Efter en lille Hot Dog ved byens kendte Pølsevogn på Torvet, ilede vi hastigt videre til Møgeltønder for at bese Prins Joachims berømte Schackenborg Slot, hvor Brian havde fået prinsens tilladelse til, at vi værdigt blev lukket helt ind i den private have. Naturligvis imod, at vi højtideligt lovede, at opføre os ordentligt!

 Schakenborg ind

 

Igen en spændende beretning om slottes historie og havens udvikling, mens deltagerne omhyggeligt undgik at betræde græsset.

Udenfor de låste Gitterporte stod de gloende turister og måbede. De var overbeviste om, at det lille selskab der slentrede hjemmevante rundt i haven og besad Prinsesse Maries private bænk, måtte være meget betydningsfulde. Og det var vi selvfølgelig også.

Schakenborg ud

Herefter ad gamle grusbelagte stier på et dige helt ud til verdens ende – Højer Sluse i stiv vestenvind - Imponerende. Alle bilerne skiftede farve undervejs til gråbrune!

Parade Højer sluse 

 Vandstand

Men nej, det var skam ikke slut endnu. Nu skulle vi til ægte Sønderjysk Kaffebord. Det forlød, at der var 7x7 forskellige slags kager og den lokale skik var, at man kun måtte øse op på sin tallerken én gang. Til gengæld måtte man spise alt det man kunne, hvis man ellers kunne have det på tallerkenen. Småkagerne var afløst af hjemmelavede flødeboller, der var så fyldige, at de der sneg sig til at spise to, var fyldte til drøvelen til hen på den anden side af aftensmaden. Indehaveren, Connie, havde kaldt stedet FRUENS VILJE ! og foruden café var der salg af hjemmelavet chokolade, en stearinlysfabrik og udsalg af diverse kunstgenstande.

 Kagebord

 

Godt mætte af de mange spændende indtryk nåede vi tilbage til ”de 7 små hjem”, lige akkurat tids nok til den planlagte dejlige aftenmenu med gensynsglæde, kaffe og som vanligt dejlig stemning.

Guldhornene

En sten på vejen!

 Morgenmaden Søndag var af hensyn til deltagernes høje aldersgennemsnit udskudt til 08:30 så vi dels kunne rette an til generalforsamling og dels kunne klargøre hytterne.

Generalforsamlingen forløb i nogenlunde ro og orden under Henriks kyndige hånd og godt og vel over middag var vi klar til hjemturen. Selv den flotte Hillman Aero Minx lykkedes det at bugsere op på sin autotrailer ved egen kraft. Herfra strålede den stolt som en lille gulbrun sol ud over de øvrige deltageres ekvipager.

Det var nogle dejlige fortættede dage – Gid langt flere havde undt sig selv at komme. Der var virkelig noget for såvel de bilgale som vore påhæng at opleve!

Stor tak til Arrangørerne og ikke mindst Ena og Brian for en professionel tilrettelæggelse.©

Super og Aero Minx

Super Minx og de små Aero’er9